Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 30 oktober 2014

Greenpeace tegen Lego en Shell

Greenpeace voert op YouTube actie tegen Shell met een legofilmpje. Ze vinden dat Shell moet stoppen met boren naar olie op de Noordpool. En ze vinden ook dat Lego daarom niet meer moet samenwerken met Shell. Niet iedereen vindt dit een goede actie.

Bekijk het filmpje:

Opdracht:
a Lees deze drie reacties op het filmpje van Greenpeace.

A "Prima dat Greenpeace dit doet.(…) Zolang Lego mooie sier blijft maken met het Shell-beeldmerk, zullen volgende generaties nooit beseffen hoe smerig Shell op sommige plekken op deze planeet bezig is."
B "Lego heeft er zelf voor gekozen om met Shell samen te werken. Zij zijn ook schuldig. Enne… worden legosteentjes niet gemaakt van olie?"
C "Greenpeace moet eerst de hand in eigen boezem steken. Hun boten varen op stookolie. Dat is ook niet milieuvriendelijk."

b Met welke reactie ben je het eens? Waarom?

De Actuele Leestaak bij dit fragment.