Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 18 november 2014

Woordspot: Autoriteit

De Nederlandse autoriteiten hebben goed gehandeld toen afgelopen weekend vogelgriep werd ontdekt in Utrecht. En Guus Hiddink is een autoriteit op het gebied van voetbal.

In dit filmpje is goed te zien hoe belangrijk de juiste kleding is voor een autoriteit - en vooral hoe je mensen hiermee voor de gek kunt houden!


Opdracht
Je kunt ook autoriteit hebben, of autoriteit verliezen. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat Guus Hiddink autoriteit heeft verloren na alle kritiek op de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal. Wat betekent autoriteit in dit geval?

Van iemand die de baas speelt, kun je zeggen dat hij/zij autoritair is. Heb jij weleens meegemaakt dat iemand erg autoritair was? Beschrijf die situatie.

De woorden autoriteit en autoritair hebben we uit een andere taal geleend. Welke taal is dat, denk je?

Naar de complete Woordspot