Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 4 november 2014

Woordspot: Ontketenen

Op de website van de Volkskrant staat deze nieuwskop: 'Foto magere paspop ontketent debat in Engeland.' In bepaalde Engelse winkels zijn de vrouwelijke paspoppen veel dunner dan echte vrouwen. Veel mensen vinden dit niet goed, en laten hun mening horen.

Een actie of beweging kan een andere ontketenen, en die weer een volgende, en die wéér een volgende! Kijk maar naar dit grappige filmpje.
>

Opdracht:
De betekenis die het werkwoord ontketenen in de vorige zinnen heeft, is een 'figuurlijke' betekenis. Vroeger had ontketenen ook de 'letterlijke' betekenis 'bevrijden van ketenen'. Wat zijn ketenen en waarvoor werden ze gebruikt? Zoek het eventueel op in een woordenboek. Ontketend komt ook voor in zinnen als: 'PSV kon niets inbrengen tegen een ontketend Ajax' en 'Sven Kramer was ontketend en zette een toptijd neer'. Wat betekenen die zinnen?

Naar de complete Woordspot