Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 9 december 2014

Woordspot: Onberispelijk

Er werd afgelopen dagen vaak 'onberispelijk gescoord' in het voetbal: 'Bertus Wolters schoot de strafschop onberispelijk raak', 'Hij scoorde onberispelijk de 2-2', 'Van Persie schoot de bal onberispelijk door de benen van doelman Fraser Forster.'

Over onberispelijk scoren bij voetbal gesproken: je herinnert je vast nog wel de penalty's bij de kwartfinale op het WK voetbal afgelopen zomer. De Nederlandse keeper Tim Krul kwam speciaal in het veld om de penalty's van de Costa Ricanen te stoppen. En tegelijkertijd schoten de Nederlanders hun strafschoppen "onberispelijk binnen", zoals verslaggever Marcel Maijer vertelde in dit RTL Nieuws-verslag.Opdracht:
Heel letterlijk betekent onberispelijk 'iets wat niet berispt kan worden'. Wat betekent het werkwoord berispen? Zou het woord berispelijk ook bestaan, en wat zou het betekenen? Wanneer of waarmee was jij dit jaar onberispelijk?

Naar de complete Woordspot