Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 24 februari 2015

Woordspot: Speculeren

Had je het al gehoord? "Na maanden speculeren is het hoge woord er eindelijk uit: Katja en Thijs gaan scheiden", staat op Telegraaf.nl.

Een spelprogramma waarbij veel wordt gespeculeerd, is Wie is de Mol? Niet alleen de kandidaten die meedoen speculeren over de vraag wie de Mol is, maar ook alle kijkers van het programma. Vorig jaar gebeurde dit zelfs op televisie, in het programma De wereld draait door.Opdracht:
Van speculeren kun je een zelfstandig naamwoord en een bijvoeglijk naamwoord afleiden. Welke twee woorden zijn dit? Maak met beide woorden een zin.

Speculeren heeft ook nog een speciale betekenis. In de handel (het kopen en verkopen van producten) betekent het 'dingen kopen en daarna weer duurder verkopen, zodat je winst maakt'. Wat is de relatie met de algemene betekenis van speculeren, denk je?
a. Je gaat ervan uit dat je winst zult maken: je neemt de gok.
b. Je moet verhalen verzinnen om de producten te kunnen verkopen.

Naar de complete Woordspot