Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 17 juni 2015

Woordspot: Belemmeren

Boven een bericht op Nu.nl staat: "Lawines belemmeren zoektocht naar slachtoffers aardbevingen Nepal". En eind vorige week meldde het AD dat vogels en vleermuizen de opknapbeurt van huurwoningen in de plaats Leimuiden belemmeren.

Niet alleen concrete voorwerpen of acties kunnen je belemmeren, maar ook gedachten in je hoofd kunnen een belemmering vormen. In dit filmpje vertelt een zogenoemde 'levenscoach' hoe je negatieve, belemmerende gedachten kunt omzetten in positieve gedachten. Wat vind jij van zijn uitleg? Leuk, nuttig? En hoe beoordeel je de vergelijking met chocolade- en vanillevla?Opdracht:
Het woord belemmeren is in de middeleeuwen ontstaan uit het bijvoeglijk naamwoord lam, en betekende toen letterlijk 'lam maken': 'ervoor zorgen dat iemand verlamd raakt: zich niet meer kan bewegen'. Leg uit hoe de tegenwoordige betekenis van belemmeren hieruit is ontstaan.
De tegenwoordige tijd belemmert klinkt hetzelfde als het voltooid deelwoord belemmerd. Vul de juiste vorm in in deze zinnen:
1. Voel je je ... door de strenge regels in de klas?
2. Helpt het om de opdracht samen te maken, of ... het jullie juist?
3. Dave haalde de toets niet omdat hij ... werd door faalangst.

Naar de complete Woordspot