Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 2 september 2015

Woordspot: Passant

Bij de Piekschool in Wageningen is vrijdag het startsein gegeven voor de veiligheidscampagne 'De scholen zijn weer begonnen'. De actie is gericht op ouders, buurtbewoners en passanten in de schoolomgeving. De bedoeling is dat iedereen er in het verkeer rekening mee houdt dat alle kinderen weer naar school gaan.

Passanten zijn vaak belangrijk voor politieonderzoek: als er een ongeluk is gebeurd of een misdaad is gepleegd, kunnen mensen die in de buurt waren de politie helpen door te vertellen wat ze hebben gezien. In dit nieuwsitem zie je hoe vorig jaar een 'passantenonderzoek' werd gedaan in Velp.Opdracht:
Het woord passant is ontstaan uit het Franse werkwoord passer, dat 'voorbijgaan' betekent. Wat is het Nederlandse werkwoord dat hierop lijkt? Wat betekenen de uitdrukkingen passé zijn en en passant in de volgende zinnen?
- Een mobieltje dat je moet openklappen ispassé!
- Mijn broer vertelde en passant dat hij ging trouwen.

Naar de complete Woordspot