Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 29 september 2015

Woordspot: sjoemelen

Verschillende autobedrijven hebben gesjoemeld met de software waarmee de milieuvriendelijkheid van hun auto's wordt getest; daardoor leken die auto's schoner dan ze eigenlijk zijn.

In allerlei sectoren wordt weleens gesjoemeld; een paar jaar geleden bijvoorbeeld in de vleesindustrie. Het kritische tv-programma Zembla maakte daar een reportage over; er is ook een voorfilmpje van.Opdracht:
Iemand die ergens mee sjoemelt, zorgt ervoor dat bepaalde gegevens, cijfers of resultaten niet helemaal meer kloppen; vaak is dat strafbaar. Grote bedrijven en banken worden soms betrapt op sjoemelen. Er is ook een ander, wat officiëler woord hiervoor; weet jij welk woord dat is? Het begint met fr-.
Uit welke taal denk je dat sjoemelen komt: het Engels, het Duits of het Frans? (Hint: aan die taal danken we ook schnitzel en roetsjen.)

Naar de complete Woordspot