Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 8 december 2015

Jongere van het Jaar 2015

Jongerenkrant 7Days houdt elk jaar de Jongere van het Jaar-verkiezing. Vorige week werden de twee winnaressen bekendgemaakt. De publieksprijs ging naar Joy (13) . De 200 filmpjes op haar blog Beautynezz werden al meer dan 500 miljoen keer bekeken!
Vragen bij het filmpje

1. Joy maakt filmpjes over van alles. Welke voorbeelden zie je voorbijkomen? Noem er twee.
2. Joy maakt regelmatig DIY's. Wat zijn dat?
3. Voor welke doelgroep is de blog van Joy?
4. Joy geeft op haar blog tips voor nieuwe brugklassers. Wat zou zo'n tip kunnen zijn? Bedenk twee voorbeelden. Bedenk zelf ook nog twee tips.
5. Wanneer begon Joy met filmpjes maken?
6. Joy ontving de publieksprijs Jongere van het Jaar 2015. Feliciteer Joy en geef haar een compliment. Met je compliment laat je zien wat je van haar blog (en van Joy zelf) vindt.


Spreken, kijken, luisteren - een instructie geven (DIY maken)
Werk samen met een klasgenoot. Maak zelf een DIY. Kies een product dat je geschikt vindt en schrijf eerst een instructie. Neem daarna de DIY op en laat deze bekijken door je klasgenoten. Goed gelukt?

Fictie - creatief schrijven
Stel, Joy is de hoofdpersoon van een heel spannend fictieverhaal. Wat maakt ze dan allemaal mee? Bedenk twee leuke, spannende dingen, en twee minder leuke dingen. Sluit je verhaal af met een cliffhanger.