Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 5 januari 2016

Woordspot: continu

Ook in Noord-Holland gaat misschien gestrooid worden vanwege het winterse weer. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat de situatie continu in de gaten wordt gehouden. (Noordhollands Dagblad)

Het gaat vandaag in het nieuws voortdurend over de gladheid in het noorden van het land: van ongelukken tot schaatsende mensen op straat en het continu vervoeren van strooizout.
Bekijk het filmpje.

Opdracht:
Sommige mensen denken dat continu altijd met een e op het eind wordt geschreven, maar dit gebeurt alleen in bepaalde gevallen, zoals in 'Ik word gek van dat continue geruzie van jullie!', en in bijvoorbeeld een continue mensenstroom en continue beweging.

Waarom krijgt het woord er hier een e bij? Bekijk ook dit advies van Onze Taal.
Continu is dus de basisvorm van het woord; het komt uit het Frans. In het Engels is continue met een e wel een basisvorm, maar in die taal is het een werkwoord. Bedenk of zoek op wat het werkwoord continue betekent. Wat is het vergelijkbare Nederlandse werkwoord?

Naar de complete Woordspot