Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 5 juli 2016

Woordspot: opbeurend

'Een handstand is een natuurlijke humeurverbeteraar. Het bloed dat naar je hoofd stroomt tijdens een handstand heeft een kalmerend en opbeurend effect.' (Elle.nl)

De zomer is begonnen, maar dat is aan het natte weer in Nederland nog niet goed te zien. Toch noemt de interviewer in dit filmpje het weer opbeurend. Is hij serieus?Opdracht:
Je kunt ook iemand opbeuren ('opvrolijken'). Als iemand anders dit bij jou doet, dan word je opgebeur... Welke letter hoort er op de drie puntjes te staan?
De letterlijke betekenis van opbeuren is 'optillen, omhoogbrengen'. Je zou dus kunnen zeggen dat je iemand van een negatieve sfeer naar een 'hogere sfeer' brengt als je hem of haar opbeurt. Hoe kan iemand jou opbeuren als je verdrietig bent?
Beuren zit ook in een ander gebruikelijk werkwoord. Qua betekenis is het verband met opbeuren niet meer duidelijk, maar in de vorm dus wel. Welk werkwoord is dat?

Mooi weer of niet, het is zomer! Tijdens de zomervakantie verschijnt er geen Woordspot. In het nieuwe schooljaar zijn we weer terug. Fijne vakantie!

Naar de complete Woordspot