Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 9 januari 2017

Ruggespraak VO


Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Oud en nieuw


110-jarige korfbalclub wil verjongen

Bron: De Havenloods Rotterdam

Voor de feestdagen was het al feest bij RSC Velox, de op een na oudste korfbalvereniging van Nederland. De club bestond namelijk 110 jaar! Het is opvallend dat de hoge leeftijd van de club in één zin staat met het woord verjongen. Leg uit waarom. Wat wordt er bedoeld met verjongen?
a. De club is te ouderwets.
b. De club wil meer jonge leden.

Filevrij

File A59 bij Waalwijk door ongeluk opgelost
WAALWIJK – Op de A59 bij Waalwijk ontstond donderdagavond een file door een ongeluk met twee auto’s. Een van de auto’s reed tegen de vangrail aan. De file is inmiddels opgelost.
Bron: BD.NL

Grammaticaal gezien kun je de kop op twee manieren lezen. Uit de tekst eronder blijkt welke manier juist is. Waar hoort de bepaling door ongeluk bij?
a. Bij File A59.
b. Bij opgelost.

Moord?

Nog geen schot in moordzaak
Bron: AD

Wat is hier bedoeld?
a. Er is bij de moord niet met een pistool geschoten.
b. Het onderzoek naar de moord is nog lang niet klaar.

Vissen

Plastic vissen aan de oevers van de Nieuwe Maas
Vrijwilligers van Recycled Park halen plastic afval uit de Nieuwe Maas.
Bron: NRC

Vissen betekent hier:
a. In het water levende dieren die ademhalen door kieuwen.
b. Uit het water halen.Maak kennis met Onze Taal
Samen met het Genootschap Onze Taal ontwikkelen wij elke maand het item 'Ruggespraak VO', gebaseerd op de populaire taalkronkelrubriek van het tijdschrift Onze Taal.
Kent u Onze Taal nog niet? Dan is dit een mooi moment om kennis te maken!
In Onze Taal staan prettig leesbare artikelen over alles wat taal zo interessant maakt: van de nieuwste ontwikkelingen tot de herkomst van woorden en uitdrukkingen. Ook geeft Onze Taal veel tips en inspiratie voor het schrijven van goede teksten.

Vraag nu een proefabonnement aan. U ontvangt dan een half jaar lang het tijdschrift Onze Taal. Dit proefabonnement (5 nummers voor € 19,75) stopt na een half jaar automatisch.
U kunt het proefabonnement ook cadeau geven!
Aanmelden