Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 7 februari 2017

Ruggespraak VO


Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Dubbele lading

Bibienne (19): "Sporten is een uitlaadklep."
Bron: Gezondheidskrant UMC Utrecht

Vrachtwagens hebben vaak een laadklep: een klep aan de achter- of zijkant van een vrachtauto waardoor de laadbak geopend kan worden. Omdat het doel dan vaak 'vracht uitladen' is, zou je het ook een uitlaadklep kunnen noemen. Maar 'sporten' kan niet iemands uitlaadklep zijn. In het citaat van Bibienne is een spelfout gemaakt. Wat had er eigenlijk moeten staan?

Druk voelen

'Hard rijden lukt niet met mes op de keel'
In het verleden werd schaatsster Yvonne Nauta met regelmaat bevangen door zenuwen op momenten dat het moest gebeuren. Sloeg ze dicht, presteerde ze niet meer.
Bron: De Gelderlander

Hard schaatsen lukt natuurlijk niet als iemand een mes tegen je keel aan drukt, dat snapt iedereen! Maar zo letterlijk is dat hier niet bedoeld. Wat betekent met het mes op de keel bijvoorbeeld in: 'Met het mes op de keel gaf ze toe dat ze 50 euro had gestolen'?

Bejaarde papa

Overgrootvader Mick Jagger ook weer vader geworden
Mick Jagger is voor de achtste keer vader geworden. De 73-jarige frontman van The Rolling Stones was erbij tijdens de bevalling. (…) De rockster heeft zeven kinderen uit vorige relaties die variëren in leeftijd van tieners tot veertigers.
Bron: NOS

Wat is bedoeld in de kop van dit bericht?
a. De overgrootvader van Mick Jagger heeft net als iemand anders een kind gekregen.
b. Mick Jagger is al overgrootvader en heeft ook weer een eigen kind gekregen.

Snel herstel

Van Beek werkt nu hard aan zijn herstel van een hardnekkige voetblessure.
'Een moeilijk jaar, maar de laatste tijd maak ik grote stappen.'
Bron: Twitter Feyenoord Rotterdam

'Grote stappen maken' is hier figuurlijk bedoeld: het betekent 'goed vooruitgaan, in flink tempo herstellen'. Maar door het woord voetblessure denk je dat Van Beek écht grote stappen maakt als hij aan het lopen is. Daardoor komt deze tweet een beetje gek over. Kun jij uitleggen waarom?


Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.