Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 6 maart 2017

Ruggespraak VO


Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Vliegende hond

Fietsers zwaargewond door ongeluk
Twee fietsers zijn zondagochtend zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Uitermeer in Lisse. De fietsers zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Eén van de fietsers had een hondenbuggy achter de fiets, die werd gelanceerd. De hond is opgevangen.
Bron: De Telegraaf

Tijdens een ongeluk werd een buggy met een hond erin gelanceerd: hij vloog de lucht in. Daarna is de hond 'opgevangen'. Wat wordt daarmee bedoeld?
a. Iemand die het ongeluk zag gebeuren, heeft de hond opgevangen toen die uit de lucht naar beneden viel.
b. De hond is door iemand meegenomen om te verzorgen omdat zijn gewonde baasje naar het ziekenhuis moest.


Betrapt

Oplettende getuige gaat inbreker in Den Haag achterna en kan zo worden ingerekend
Bron: Omroep West

Deze nieuwskop klopt niet helemaal. Wie kan er worden ingerekend? Verander de kop zó dat hij wel klopt. Ingerekend heeft niets met wiskunde te maken. Wat betekent dit woord?

Minder

'Belastingdienst kan werk niet goed meer doen'
De Belastingdienst verliest de komende jaren mogelijk nog veel meer personeel dan tot nu toe werd aangenomen.
Bron: NOS

Aannemen kan zowel 'geloven, denken' als 'in dienst nemen, een baan geven' betekenen. De betekenis 'een baan geven' lijkt te passen in dit bericht omdat het over 'personeel' gaat, maar is toch niet bedoeld. Leg uit waarom niet.

Gesneden

Ons team biedt behandelingen aan die u op het lijf gesneden zijn
Bron: Osteopathie Amsterdam

Als een pak op het lijf gesneden is, dan is het precies op maat gemaakt voor iemand. Op het lijf gesneden komt niet vaak voor in figuurlijk gebruik, zoals in het bericht hierboven. Het staat meestal in teksten over mode en kleding. Wat is wel een bekende uitdrukking met op het lijf? Mijn baan is me op het lijf ges… Wat betekenen deze uitdrukkingen met gesneden?
a. Dat is gesneden koek voor ons.
b. Zij is goed van de tongriem gesneden.
c. Hij is uit het goede hout gesneden.Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.