Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 4 april 2017

Ruggespraak VO


Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Een historisch hert?

Edelhert sluit zich aan bij de runderen
Sven, zoals het hert inmiddels is genoemd, was al vaker te zien in de buurt van de kudde, maar nu laat het dier ook de bronstijd aan zich voorbijgaan om bij de kudde te blijven.
Bron: Dagblad van het Noorden

Het hert Sven laat de bronstijd aan zich voorbijgaan, staat in het bericht. Dan moet Sven in het verleden hebben geleefd, want de bronstijd was zo’n 1000 jaar vóór Christus! Maar het gaat in dit bericht om een andere tijd, namelijk om de periode waarin herten paren. Zoek op welke letter nog toegevoegd had moeten worden in het woord bronstijd.


Slimme camera's

Intelligente camera's vragen om nieuw cameradebat
Als camera's voor nummerplaatherkenning ook gezichten kunnen herkennen, moet de camerawet opnieuw onder de loep worden genomen, ook door de regering.
Bron: Knack

Welke betekenis heeft vragen in de nieuwskop?
a. Een verzoek doen, ergens om vragen.
b. Nodig hebben, vereisen.


Terechtstaan

Oppasmoeder overleden
baby Jimmy staat terecht

Bron: Telegraaf.nl

De kop van dit bericht is verdeeld over twee regels. Hierdoor word je op het verkeerde been gezet: wie staat er terecht?
Wat betekent terechtstaan? Zoek het eventueel op in een woordenboek.


Geldkwestie

50 Cent voorkomt faillissement
Rapper 50 Cent heeft zijn faillissement weten te voorkomen.
Bron: AD.nl

Als je alleen de kop leest, lijkt het net alsof iemand niet failliet is gegaan door € 0,50, te betalen. Denk je dat dit zou kunnen? Waarom (niet)?


Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.