Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 5 december 2017

Ruggespraak VOWie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Vreemde oren

Het Nederlands heeft allerlei klanken die voor vreemde oren moeilijk te herkennen en te reproduceren zijn.
Bron: Atlas van de Nederlandse Taal
Vreemde oren is in deze zin wat 'kort door de bocht' gezegd. Het gaat niet om rare oren, maar om:
a. oren van een onbekend persoon
b. oren van sprekers van andere talen

Mens of dier

Een dierenarts heeft de pony moeten laten inslapen en is vervolgens afgevoerd.
Bron: Stad Wageningen
Door het woordje en ertussen te zetten, zijn twee deelzinnen samengevoegd tot één zin. In de tweede deelzin staat geen onderwerp, en dat betekent dat het onderwerp uit de eerste deelzin erbij moet worden gedacht. Maar klopt de zin dan inhoudelijk wel?
Vul de zin zo aan, dat hij inhoudelijk klopt.

Bot vangen


Vissers vangen bot bij Raad van State
Bron: Omroep Flevoland
‘Vissers vangen bot’ lijkt hier misschien letterlijk bedoeld: een bot is onder andere een platvis. Maar het gaat hier om een figuurlijke uitdrukking. Zoek de betekenis van de uitdrukking op in een (spreek)woordenboek. Wat is er werkelijk gebeurd?
a. De vissers hebben geen gelijk gekregen van de Raad van State.
b. De vissers hebben cadeaus gekregen die ze niet wilden hebben.


Opvallende trouwjurk
Vandaag trouwen Ummels en zijn vriendin Francis. Zij in een nagelwitte jurk, hij in zijn mooiste blauwe overhemd.
Bron: de Volkskrant


Nagels zijn in principe wit (tenzij ze erg vies zijn), maar het is wat gek om te zeggen dat een trouwjurk de kleur van witte nagels heeft. Weet jij welk woord er eigenlijk voor jurk had moeten staan?

PS Meer taalkronkels lezen? Vanwege Sinterklaas heeft Onze Taal een aantal rijmende taalkronkels bij elkaar gezet in een weblog!

Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.