Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 6 maart 2018

Ruggespraak VO
Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Grote uitdaging

Van der Weerden wil rennend uit Australië terugkomen

De operatie aan zijn enkel is goed verlopen, de krukken zijn opgeborgen en daarom vertrekt aanvoerder Mink van der Weerden met de Oranje-heren naar Perth. Daar in de West-Australische kustplaats bereidt het Nederlandse team zich voor op het komende hockeyjaar. Van der Weerden is blij dat hij, ondanks dat zijn trip volledig in het teken staat van herstel, kan aansluiten bij de groep.

Bron: Hockey.nl
Er staat dat Van der Weerden rennend uit Australië wil terugkomen, maar daarmee wordt niet bedoeld dat hij de hele reis van Perth naar Nederland gaat hardlopen. Wat is wel bedoeld, denk je?

In de war

Jochie stopt haar zusje vol speelgoed, moeder wanhopig
Een Britse moeder heeft een wanhopige oproep op Facebook gedaan toen ze ontdekte dat er twintig kleurrijke speelgoedjes in de bruine lokken van haar dochtertje verstrikt waren geraakt – door toedoen van haar zoontje.

Bron: Telegraaf.nl
Als je alleen de kop van dit bericht leest, raak je al snel in de war. Er staat ‘haar zusje’, maar een jochie is toch een jongetje, en dan zou er toch ‘zijn zusje’ moeten staan? Maar er blijkt iets anders bedoeld te zijn. Welk woord moet je vóór zusje toevoegen om het direct goed te snappen?
a. andere
b. jongere
c. van

Regels voor wc-bezoek

Bij gebruik van het toilet
consumptie verplicht.
Zonder consumptie  € 0,50.
Bron: bordje in fastfood-restaurant
Wat moet je doen als je in dit restaurant naar het toilet gaat?
a. Je moet een consumptie meenemen naar het wc-hokje.
b. Je moet ook iets eten of drinken in het restaurant.


Eet smakelijk!

ACTIE! Popcorn met smaak
diverse smaken
120g
Bron: bordje in supermarkt

'Met smaak' betekent:
a. er zit smaak aan, het smaakt niet flauw
b. er zit een speciaal smaakje doorheen.

Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.