Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 16 mei 2018

Voetballer redt mensenleven

Voetballer Lennart Thy van VVV is stamceldonor en miste op 12 maart een belangrijke voetbalwedstrijd, omdat hij in het ziekenhuis lag om stamcellen af te geven. Hiermee hoopte hij een mensenleven te redden. Hoe word je eigenlijk stamceldonor?
Waarvoor zijn die stamcellen nodig?

Opdracht:
Bekijk het filmpje. Beantwoord daarna de volgende vragen.

a. Door de donatie heeft Lennart Thy waarschijnlijk een mensenleven gered. Maar hij vond zijn actie om nog een andere reden de moeite waard. Wat is die andere reden?

b. Om te weten wie zijn stamcellen heeft gekregen, moet Thy nog een telefoontje plegen. Waarom vindt hij het daarvoor nog te vroeg?

c. Toen Thy in het ziekenhuis lag, moest hij een belangrijke wedstrijd missen. Maar in de elfde minuut van die wedstrijd kreeg Thy een groot applaus van het publiek. Waarom precies op dat moment?

Bekijk de Actuele Leestaak bij dit fragment.