Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 14 januari 2019

Ruggespraak VO




Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

We beginnen de kronkels dit nieuwe jaar met een terugblik op de voorbije kerstvakantie: lekker (wild) eten en kerstbomen. We wensen je een gelukkig, leuk en grappig nieuwjaar!

Wild eten

Bij deze restaurants eet je lekker wild vlees in Arnhem
Het seizoen voor wild is weer begonnen en dat zien we terug op de Arnhemse menukaarten.
Bron: In de buurt van Arnhem
Wat eet je als je wild eet? Dan eet je vlees van dieren die in het wild leefden, dus niet in een hok. Bijvoorbeeld herten, hazen en everzwijnen. Sommige koks zijn heel goed in het klaarmaken van wild of wildvlees. Maar in de kop staat dat je 'lekker wild vlees' (met een spatie na wild) kunt eten in de Arnhemse restaurants. Wat lijkt wild nu te betekenen?

Pieken

Piek in aantal kerstbomen op straat in Utrecht
De gemeente Utrecht verwacht deze week een piek in het aantal kerstbomen op straat. De tienduizenden kerstbomen van Utrechtse huishoudens worden massaal op straat gezet. Dit jaar heeft de gemeente gekozen voor een nieuwe inzamelingsmethode. 

Bron: De Utrechtse Internet Courant

Wat wordt bedoeld met piek in deze nieuwskop?
a. een hoogtepunt in het aantal kerstbomen op straat
b. versiering voor de top van kerstbomen

Vette hamburger

Hamburger van Stijn (14) gaat in productie: 'Onbeschrijfelijk, echt heel vet!'
Bron: Omroep Brabant

Waar verwijst Stijn naar met de woorden 'echt heel vet'?

a. het hamburgerrecept dat hij bedacht heeft, want in zijn hamburger zit echt veel vet
b. het feit dat zijn hamburger geproduceerd wordt, want dat vindt hij superleuk

Verderop in het nieuwsbericht staat dat de hamburger van Stijn veganistisch is: hij is gemaakt van onder andere uitjes, noten en pindakaas! Hij heeft hem ‘ontworpen’ voor een schoolproject. Als jij een nieuwe hamburger mocht bedenken, wat zou daar dan allemaal in zitten?
 

Goed of slecht afvalwater

Ziekenhuis SKB haalt medicijnen uit afvalwater
Het is een groeiend probleem: medicijnresten in het oppervlaktewater. ‘Best wel zorgelijk’, vinden biologen, waterschappen en ministerie. Bij ziekenhuis SKB in Winterswijk wordt begin volgend jaar bij wijze van proef een container geplaatst die gevuld is met allerlei technische snufjes om medicijnresten uit het afvalwater te halen.
Bron: de Gelderlander

Met de kop van het nieuwsbericht kun je meerdere kanten uit. Er staat ‘medicijnen’, maar wat wordt er eigenlijk bedoeld? Lees eventueel het hele artikel.

a. nieuwe medicijnen (die het ziekenhuis dan gaat gebruiken)
b. hele kleine resten van medicijnen (die bijvoorbeeld uitgeplast worden door patiënten en dan met het spoelwater van de wc in het afvalwater komen)
c. allerlei pillen (die het ziekenhuis zomaar weggooit)









Onze Taal

De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.