Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 12 november 2014

Woordspot: Pleiten

Mensen en organisaties kunnen voor allerlei dingen pleiten: voor eenvoudigere belastingregels voor wijn, meer fietsenrekken of voor vuurwerkvrije gebieden bijvoorbeeld.

De Vlaamse Vereniging van Studenten vindt dat studenten moeten pleiten voor betere voorzieningen. In dit filmpje laten ze zien waarom: als ze níét pleiten voor goed eten, krijgen ze wat je in het filmpje ziet.Opdracht:
Pleiten komt ook voor in de uitdrukking 'dat pleit voor hem/haar', bijvoorbeeld: 'Het pleit voor hem dat hij zijn broertje helpt bij zijn huiswerk.' Bespreek samen wat er met deze uitdrukking wordt bedoeld. In een bepaald beroep wordt pleiten gebruikt in de betekenis 'iemand die ergens van beschuldigd wordt met argumenten verdedigen'. Welk beroep is dat?

Naar de complete Woordspot