Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 10 maart 2015

Woordspot: Acuut

Goed nieuws op NRC.nl: 'Gemeente Rotterdam redde scholen uit acute financiële crisis'.

Het woord acuut wordt veel gebruikt in de zorg. 'Acute zorg' is zorg die niet lang kan wachten, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk (dan gaan je naar de afdeling 'spoedeisende hulp'). Verder bestaan er 'acute kwalen' tegenover 'chronische kwalen'. Een chronische kwaal duurt erg lang: je hebt er maanden of jaren last van. Een acute kwaal ontstaat plotseling en kan erg vervelend zijn, maar is wel snel weer over: zie dit filmpje over acute bronchitis.


Opdracht:
Acuut is een bijvoeglijk naamwoord. Geef de vergrotende en overtreffende trap van het woord. Zet acuut, de vergrotende trap en de overtreffende trap op een vel papier naast elkaar. Zet onder elk woord een van de volgende problemen/gevaren: 'docenten staken', 'opwarming van de aarde', 'je klasgenoot verslikt zich en wordt langzaam blauw'. Leg uit waarom het ene probleem volgens jou acuter is dan het andere.

Naar de complete Woordspot