Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 24 juni 2015

Woordspot: Gedupeerd

Mensen die gehandicapt of langdurig ziek zijn, hebben vaak extra zorg nodig. Die zorg krijgen ze van zogeheten zorgverleners. Zorgverleners krijgen voor hun werk betaald door een speciale instantie, maar dat gaat niet altijd goed: een grote groep heeft de laatste tijd niets ontvangen. De gedupeerde zorgverleners gaan hun geld nu gezamenlijk opeisen met behulp van een advocaat, staat op Joop.nl.

Je wordt lang niet altijd expres gedupeerd, maar bij diefstal of brandstichting is dat wel het geval. In deze reportage hoor en zie je hoe een sportvereniging is gedupeerd doordat iemand een bank in brand heeft gestoken.Opdracht:
Hoe kun je iemand die gedupeerd is noemen? 'Een ged…' (Zoek het woord eventueel op in het nieuwsbericht bovenaan.)
Als je gedupeerd bent, heeft iemand anders jou benadeeld. Je kunt ook zelf iemand duperen. Zoek op het internet twee zinnen waarin een persoonsvorm van het werkwoord duperen staat: één in de tegenwoordige tijd, en één in de verleden tijd. Leg uit wat de zinnen betekenen.
'Patiënten mogen niet de dupe worden van veranderingen in de zorg', stond vorige week op een nieuwssite. Wat betekent de uitdrukking de dupe zijn?

Naar de complete Woordspot