Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 22 juni 2016

Woordspot: ontpoppen

'Het zijn zware tijden voor Keagan, de stoere berberaap die een paar weken geleden naar Apenheul kwam. De bedoeling is dat hij de nieuwe baas van de groep wordt en voor nageslacht zorgt. De vrouwen gedragen zich echter niet als bekoorlijke schonen, maar ontpoppen zich als ware bitches.' (de Stentor)

De megatrap in Rotterdam ontpopte zich in korte tijd tot een enorme publiekstrekker. Mensen stonden in de rij om de trap te beklimmen. Waarom lijkt het gekker om in de rij te staan voor een trap dan voor bijvoorbeeld een attractie in een pretpark of een popconcert?Opdracht:
Bij het werkwoord ontpoppen staat steeds het woord zich. Wat is de woordsoort van dit woord?
a. wederkerig voornaamwoord
b. wederkerend voornaamwoord
c. onbepaald voornaamwoord

De oorspronkelijke betekenis van ontpoppen is 'als vlinder uit de pop kruipen'. Daarvoor heeft een rups zich eerst 'verpopt'. Wat is precies een pop?

Naar de complete Woordspot