Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

woensdag 9 maart 2016

Woordspot: ludiek

'Op het festival volgt bij het laatste nummer van elk orkest nog een ludiek onderdeel: met een pistooltje schieten op muzieknoten.' (BN DeStem)

Vandaag houden studenten een ludieke protestactie: het 'NK treinreizen in de spits'.Opdracht:
Ludiek is heel toevallig in onze taal gekomen. In 1938 gebruikte Johan Huizinga het woord tijdens het schrijven van een boek. Hij wilde een wat deftiger en wetenschappelijker woord gebruiken dan speels, en koos er toen voor om een Nederlandse afleiding van het Latijnse woord ludus te maken, dat 'spel' betekent. Dit was ook al in het Frans gebeurd: in die taal bestaat ludique. Ludiek werd daarna steeds bekender, en is inmiddels een algemeen woord.
- Als je weet dat inter 'tussen' betekent, wat denk je dan dat interludium betekent? Bijvoorbeeld in de zin: 'Als het decor wordt veranderd, speelt het orkest een interludium.'
- Heb jij weleens zelf een woord bedacht? Hoe zou je jouw woord bij een groot publiek bekend kunnen maken?

Naar de complete Woordspot