Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 8 november 2016

Ruggespraak VO

Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Vechten
Dierenasiel Amsterdam worstelt met vechthonden
De uitplaatsing van vechthonden ligt gevoelig, zeker sinds een meisje ernstig verwond werd door een voormalige asielhond.
Bron: parool.nl


Heeft worstelt in de nieuwskop hierboven een letterlijke of een figuurlijke betekenis?

Internationale trein
Een trein ontspoorde vrijdag gedeeltelijk in Engeland
Bron: nu.nl

Als 'in Engeland' direct na 'een trein' had gestaan, was er maar één betekenis mogelijk geweest. Maar wat kan de zin nu óók betekenen?

Nog een trein
Trein funest voor je ochtendhumeur
Bron: www.metronieuws.nl

Ochtendhumeur is een negatief woord. Waarom is 'funest voor je ochtendhumeur' dan inhoudelijk vreemd? Lees eventueel deze uitleg over het woord funest.
Inmiddels heeft Metro de nieuwskop veranderd in 'Trein funest voor je humeur'. Klopt het nu wel?

Terrasje pakken

Op het terras zitten is meestal leuk, maar acht jaar is wel erg lang. Dat wordt ook niet bedoeld in de kop, maar wat wel?

Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.