Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 18 september 2017

Ruggespraak VO


Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Lange vakantie  

Cavia-vakantieopvang
Gedurende het hele jaar
Bron: visitekaartje

Mensen met een cavia die deze zomer op vakantie gingen, konden gerust wat langer wegblijven. Want wat lijkt in het bericht hierboven te worden gezegd?
Wat is eigenlijk bedoeld met 'gedurende het hele jaar'?


Treinfietsen

NS staat fietsen toe in hogesnelheidslijn
Bron: de Volkskrant

Wat is fietsen in deze nieuwskop?
a. een zelfstandig naamwoord (er mogen fietsen mee)
b. een werkwoord (je mag door het gangpad fietsen)


 Met de auto

Vader brengt kinderen zonder rijbewijs naar school
De scholen zijn weer begonnen en zoals veel ouders bracht een 34-jarige man uit Roelofarendsveen donderdagochtend zijn kinderen naar school met de auto.
Bron: Omroep West


Wat was hier denk je aan de hand?
a. Niets interessants: de kinderen hadden geen rijbewijs en dus moest hun vader ze naar school brengen.
b. De vader overtrad een regel: hij bracht zijn kinderen met de auto naar school terwijl hij helemaal geen rijbewijs had.Fout bezig

Politie pakt foute asbestsaneerders op
Twee mannen die asbestsaneringsbedrijven runden zijn opgepakt door de politie. Ze zouden zo’n beetje alle regels rond asbestsanering aan hun laars lappen. Op een plek was zelfs nog asbest achtergebleven.
Bron: RTL Nieuws

Als je de kop leest, zou je je kunnen afvragen: wie is fout bezig, de politie of de asbestsaneerders? Uit het vervolg van de tekst blijkt dat de asbestsaneerders fout zijn. Welk synoniem van het woord foute had beter gepast als de boodschap was geweest dat de politie niet de goede mensen heeft opgepakt?

De samenstelling asbestsaneerders bestaat uit twee moeilijke woorden. Weet jij wat asbest betekent, en wat saneerders zijn? Zoek het eventueel op in een woordenboek.Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.