Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 15 mei 2018

Ruggespraak VO




Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Tram en licht

Groen licht voor tram tussen Maastricht en Hasselt
De gemeenteraad van Maastricht heeft vorige week ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan voor de tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt.
Bron: OVPro.nl
Wat wordt er bedoeld met groen licht?
a. Er komen groene lampen op het tramvoertuig.
b. De verkeerslichten voor de tram gaan voortaan groen licht geven (in plaats van wit).
c. Het plan om een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt te maken gaat door.

Langere samenvattingen

NOS verlengt samenvattingen eredivisie tot 2022
De samenvattingen van de eredivisie zijn ook de komende vier seizoenen bij de NOS te zien. De verbintenis met de Eredivisie Media & Marketing (EMM), die loopt tot medio 2019, is met drie seizoenen verlengd tot en met het seizoen 2021/2022.

Bron: NOS.nl

Een samenvatting is in principe kort, maar in deze kop wordt gesproken over samenvattingen die tot 2022 duren! Lees de alinea eronder en bedenk en leg uit wat er precies bedoeld wordt met ‘het verlengen van de samenvattingen van de eredivisie’.

Dieren op het spoor

Minder treinen vertraagd door dieren op het spoor
Om te voorkomen dat dieren op het spoor komen, heeft ProRail onder meer natuurlijke afscheidingen gemaakt en oversteekplaatsen aangelegd. 
Bron: NOS

Uit de tekst valt op te maken dat er allerlei maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er dieren op het treinspoor komen, zodat er minder treinvertraging zal zijn. Toch kun je de kop ook anders interpreteren. Hoe?

Alleen tennissen

Serena Williams alleen in dubbelspel tegen Nederland in Fed Cup
Bron: NU.nl

Tennisster Serena Williams speelt alleen in het dubbelspel. 
Wat betekent het woord alleen hier?
a. slechts, alleen maar, uitsluitend
b. in haar eentje, zonder gezelschap

Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.