Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

vrijdag 30 september 2016

Ruggespraak VO

Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Op vakantie


Bron: Primera Utrecht

Op het bordje staat een spatie die er niet hoort. Zie jij waar? Boeken is het meervoud van boek, maar het kan ook een werkwoord zijn. Wat betekent het dan?

Brand!


Bron: De Gelderlander

Een pyromaan is iemand die een sterke drang voelt om dingen in brand te steken: aan te steken. Aansteken betekent niet alleen 'in brand steken' ('auto's in brand steken', 'de kaars aansteken'). Welke betekenis is in de nieuwskop bedoeld?

Een maximumsnelheid voor reeën?Deze taalkronkel verscheen ook in Onze Taal, hét taaltijdschrift van Nederland.
In deze kop staat dat de maximumsnelheid omlaag moet. Maar wie moeten er minder hard gaan?

Leven en dood
Het lijkt net of het pasgeboren girafje al snel weer zal sterven, maar dat is niet bedoeld. Wat wel?

Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. De vereniging is bekend van het populaire maandblad Onze Taal, waarin allerlei taalonderwerpen voorbijkomen: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. Op de achterpagina staat de rubriek 'Ruggespraak', met tien leuke taalkronkels. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.