Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 2 oktober 2018

Ruggespraak VO
Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Je bent een ... schaap(?) als je met vuurwerk stunt


Schapen Leeuwarden gaan ervandoor na afsteken vuurpijlen
In Leeuwarden is gisteravond een kudde schapen ontsnapt uit een weiland nadat er in de buurt vuurwerk werd afgestoken. De 200 dieren stonden vlakbij een wijk waar een buurtfeest werd gehouden.
Omrop Fryslân schrijft dat de schapen ervandoor gingen toen er vuurpijlen werden afgeschoten. Korte tijd later stond de kudde een paar honderd meter verderop te grazen.

Bron: NOS
Hoe komt het dat je bij het lezen van de nieuwskop in eerste instantie denkt dat de schapen vuurpijlen hebben afgestoken?
Wie hebben de vuurpijlen wél afgestoken?
Weet je welk woord thuishoort in de slogan 'Je bent een … als je met vuurwerk stunt'?

Te veel water

Ondanks natte start succesvolle Waterweek
De start op vrijdagavond viel nét niet in het water. Voor de zekerheid werden er regenponcho’s uitgedeeld maar het evenement met 500 verkochte kaarten was een groot succes. Na de regenbuien op vrijdagavond was er een overvloed aan zon en kwamen vele mensen genieten van het programma.
Bron: Mijn Medemblik

De Waterweek begon helaas nat, wordt gezegd. Dat lijkt vreemd: het is nogal logisch dat het nat is als je een waterweek organiseert. Maar wat is eigenlijk bedoeld?

(Niet) goed opletten!

Badmeesters slaan alarm
Te weinig collega’s en ouders letten niet goed op.
Bron: Gazet van Antwerpen 

De zin 'Te weinig collega’s en ouders letten niet goed op' is verwarrend.
Wie letten er nu precies niet goed op?
a. te weinig collega’s en ouders
b. ouders

Hoe moet je ‘Te weinig collega’s’ lezen? Voeg woorden toe zodat het een volledig zinnetje met een werkwoord wordt.
Je kunt ook de zin verduidelijken door een komma te zetten. Waar komt de komma dan?

Springen en landen

Schoonspringduo Faatz/Jansen landt net naast podium
Schoonspringers Pascal Faatz en Inge Jansen zijn als vierde geëindigd bij het synchroonspringen.
Bron: NOS

Als een sporter in een wedstrijd als vierde eindigt en dus net niet het podium haalt, kun je zeggen dat hij ‘net naast het podium belandt of landt’. Waarom is ‘landt net naast podium’ in dit geval grappig?


Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.