Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

maandag 3 december 2018

Ruggespraak VO
Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Tóch geen show

‘The Show Must Go On’ gaat niet door
Etten-Leur. Twee van de zes voorstellingen van ‘gemeenschapsmusical’ The Show Must Go On, volgende week in Nieuwe Nobelaer, komen te vervallen.
Bron: BN DeStem
Twee voorstellingen van een musical in Etten-Leur gaan niet door. Dat is éxtra pijnlijk als je kijkt naar de titel van de musical. Leg uit waarom.
In het dagelijkse taalgebruik zeggen mensen ook weleens: 'The show must go on', vaak als er iets vervelends is gebeurd. Heb jij een voorbeeld van een situatie waarbij de uitspraak 'The show must go on' goed past?

Borden lezen

In augustus bleek dat zwijnen in België de Afrikaanse varkenspest hebben. In Nederland zijn langs de wegen borden geplaatst met voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat besmette zwijnen de grens met België oversteken.
Bron: ANP

Waarom is dit bericht grappig? Wíé moeten de borden lezen?

Op de borden staat onder andere dat chauffeurs geen etensresten moeten achterlaten op parkeerplaatsen, maar die in afvalbakken moeten doen. Zo komen daar geen zwijnen op af die misschien ziek zijn. Kun jij bedenken wat voor voorzorgsmaatregelen er nog meer kunnen worden gedaan? Overleg er eventueel over met een klasgenoot.

Deuren sluiten en openmaken

Museum Goes sluit deuren voor een betere ingang
Als je een goede ingang van je museum wilt hebben, moeten je deuren juist openstaan. Waarom sluit museum Goes dan zijn deuren?

‘De deuren sluiten’ is figuurlijk taalgebruik voor ‘dichtgaan, niet meer open zijn voor publiek’. Dat kan ook tijdelijk zijn, omdat je gaat verbouwen. Daartegenover staat ‘deuren openmaken of openen’. En je hebt ook de uitdrukking: ‘Alle deuren gaan voor hem/haar open.’
Weet je wat die uitdrukking betekent? 


Doe een wens

Heeft u dieet-, allergie- of andere wensen, laat het ons weten, dan kunnen wij hier rekening mee houden.
Bron: menukaart pannenkoekenhuis

Sommige mensen reageren op het bericht hierboven heel flauw: 'Een pannenkoek van goud graag!', 'Doe mij maar een miljoen euro' of  'Ik ben toe aan een nieuwe fiets.' Kun jij de zin op de menukaart anders verwoorden, zodat grappenmakers hun flauwe opmerkingen voor zich houden? Let ook op de samentrekking 'dieet-, allergie- en andere wensen'. Wat denk je dat bedoeld is met 'allergiewensen'?


Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.