Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

dinsdag 12 maart 2019

Ruggespraak VO




Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Beter opereren


Beter de operatie in met een gebroken heup
Bron: HRM Magazine
Wat wordt er bedoeld met deze nieuwskop, denk je?
a. Mensen die aan hun heup geopereerd worden, moeten daarvóór al een betere behandeling krijgen.
b. Het beste moment om je te laten opereren is als je een gebroken heup hebt.
c. Als je aan je heup geopereerd wordt, moet je verder niet ziek zijn (geen griep hebben bijvoorbeeld).

Verderop in het bericht blijkt dat ze in het ziekenhuis met betere pijnbestrijding willen gaan werken. Mensen die geopereerd worden aan hun heup krijgen nu morfine om de pijn te verminderen, maar dat medicijn heeft veel nadelen. Je kunt er bijvoorbeeld erg duf en duizelig van worden.

Het medicijn morfine is trouwens vernoemd naar Morpheus, de Griekse  god van de slaap en de dromen. Waarom is dat gebeurd, denk je?

Namen noemen

Als de drempel om je naam te wijzigen te laag is, wordt het een janboel.
Bron: NRC

In het woord janboel zit de naam Jan. Als iedereen zomaar zijn naam mag veranderen, kiest iedereen die naam, zou je kunnen denken. Maar dat is niet bedoeld. Janboel heeft een ruimere, algemene betekenis. Weet jij wat het woord betekent?

Er zijn meer woorden en uitdrukkingen met de naam Jan erin: boven Jan zijn en op z'n janboerenfluitjes bijvoorbeeld. Wat betekenen die uitdrukkingen? Ken jij er meer?
Kijk eventueel in een woordenboek.

Lekkere koek?

Soms heb je gewoon zin in een goede oude gevulde koek.
Bron: Twitterpagina Robèrt van Beckhoven

Je wilt natuurlijk een verse en geen oude koek, maar in dit geval wordt met ‘goede oude’ bedoeld: ‘vertrouwde’. Je hoort misschien ook weleens iemand zeggen: ‘die goede oude tijd’. Wat betekent dat?

Hond of muis

Deilse Muis weer genomineerd als mooiste hond
Bron: Nieuwsblad Geldermalsen

De 5-jarige viervoeter Muis Speikerman-Bogert uit Deil is voor de tweede keer genomineerd voor de prijs van de 'Mooiste Hond van Nederland'.

Het gaat hier om een hond met de naam Muis. En hij heeft ook nog eens een dubbele achternaam! Er zijn ook honden die Zwabber, Cola of Kwibus heten. Ken jij gekkere hondennamen, of kun je er een verzinnen?



Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.