Pagina's

Welkom op Talent Actualiteit

Dit is het weblog van Talent, de methode Nederlands voor het VO van uitgeverij Malmberg. Hier vindt u als docent tal van handreikingen om actualiteit in de klas te brengen:
- Ruggespraak VO, taalkronkels met opdrachten, ontwikkeld in samenwerking met Onze Taal (verschijnt de eerste week van elke maand)
- Actuele video's met opdrachten (verschijnt de derde week van elke maand)
- Actuele leestaak met opdrachten bij Talent onderbouw 2e editie (vijf keer per jaar)

U kunt in dit blog zoeken op thema of op niveau, leerjaar en hoofdstuk.
Leuk én leerzaam om uw les mee op te starten of af te sluiten!

donderdag 28 maart 2019

Ruggespraak VO
Wie kent hem niet, de rubriek Ruggespraak van het maandblad Onze Taal met grappige 'taalkronkels' uit de media? Speciaal voor Talent ontwikkelt Onze Taal maandelijks een Ruggespraak-rubriek voor het voortgezet onderwijs: Ruggespraak VO. Vier taalkronkels met korte opdrachten erbij om te behandelen in de klas. Hoe kun je de taalkronkels lezen? En wat betekenen ze dan?

Duur en/of goedkoop

Inbrekers slaan vaak toe in duurdere én goedkopere woningen
Bron: I&O research
Wat een rare kop! Waar komen die inbrekers nou op af?
a. Inbrekers breken vaak in in huizen die zowel duur als goedkoop zijn. Het huis zelf is dan bijvoorbeeld goedkoop terwijl de spullen in het huis duur zijn.
b. Er zijn twee typen huizen waar inbrekers vaak inbreken: huizen die gemiddeld duur zijn én huizen die gemiddeld goedkoop zijn.

Waarom zouden inbrekers dure huizen uitkiezen? En wat kan een voordeel zijn bij het inbreken in een goedkoop huis?

Namen noemen

Nationale Boomplantdag 2019
In de stromende regen werd de Zoete Kers samen met dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk in de grond gezet.

Bron: Westerpost

Wat is er gebeurd met Erik Bobeldijk?
a. Jammer voor hem: hij wordt samen met een kersenboom in de grond gezet.
b. Niets: hij plant samen met andere mensen een kersenboom in de grond.

(Be)spotten

Lammetjes spotten op Texel met de lammetjesradar
Bron: Noordhollands Dagblad

Het werkwoord spotten heeft twee betekenissen: ‘naar iets speuren/kijken voor je plezier’ en ‘iets of iemand belachelijk maken’. Welke betekenis is hier denk je bedoeld?

Verderop in het bericht wordt uitgelegd wat de lammetjesradar is: ‘een systeem waarop je kunt zien waar op Texel op dat moment lammetjes rondhuppelen’. Twaalf moederschapen verspreid over het eiland dragen een gps-tracker, die om de twee minuten een signaal afgeeft naar de radar op lammetjesradar.nl. Omdat de lammetjes altijd dicht bij hun moeder blijven, laat de radar precies zien waar ze te vinden zijn.

‘Spotten’ in de betekenis ‘naar iets speuren/kijken voor je plezier’ is voor veel mensen een hobby. In het woordenboek de Dikke Van Dale worden de volgende voorbeelden gegeven: autospotten, leeuwenspotten, otterspotten, sterrenspotten, treinspotten, vliegtuigspotten, walvisspotten, wildspotten, wolkenspotten. Wat lijkt jou het leukst om te doen? Of weet jij nog iets anders leuks om te spotten?

Als een speer naar de finale

Zonderland op rekstok naar finale in Bakoe
Bron: de Volkskrant

Je kunt op veel verschillende manieren reizen, maar op een rekstok … Het zou Harry Potter misschien lukken, maar hier lijkt toch iets anders bedoeld te zijn. Wat betekent hier 'op rekstok'?


Onze Taal
De rubriek Ruggespraak VO op Talent Actualiteit wordt verzorgd door het Genootschap Onze Taal, een vereniging voor taalliefhebbers. Op de website www.onzetaal.nl en in het tijdschrift Onze Taal komen allerlei taalonderwerpen voorbij: taalontwikkeling, jongerentaal, goed en fout taalgebruik, puzzels en nog veel meer. De vereniging heeft ook een Taaladviesdienst, die vragen over spelling, grammatica en woordgebruik beantwoordt.